Գորշ արջ

Գորշ արջը կաթնասունների ամենախոշոր ներկայացուցիչներից մեկն է։ Նրա մարմինն ուժեղ է, դունչը կարճ, իսկ մազերը խիտ են, որոնք գույնով տատանվում են կրեմից մինչև մուգ շագանակագույն։ Մեծահասակ արուները զգալիորեն ավելի մեծ են, քան էգերը, նրանց քաշը կարող է հասնել 300 կգ, իսկ մարմնի երկարությունը՝ 200 սմ։ Գորշ արջն ունի լավ զարգացած մեջքի մկաններ, ինչը թույլ է տալիս նրան արդյունավետ փորել հողը։ Այս տեսակն ապրում է հիմնականում անտառներում և լեռներում, բնակվում է 3000 մ բարձրության վրա։ Գորշ արջը բոլորակեր է, նրա սննդակարգի 90%-ը կազմում են բուսական սնունդ, սակայն նա նաև որսում է մանր և խոշոր կենդանիներ։ Ընդհանուր առմամբ, արջերն ապրում են մենակ, միավորվելով միայն բազմացման և ձագերի խնամքի ժամանակ։ Էգերն ունեն 1-3 ձագ, որոնք մնում են մոր մոտ մինչև 4,5 տարի։ Հայաստանում գորշ արջը հանդիպում է Սյունիքի, Վայոց ձորի, Կոտայքի, Արարատի, Տավուշի և Լոռու մարզերում։ Այն գրանցված է Հայաստանի Կարմիր գրքում որպես խոցելի տեսակ։ Նրա բնակչության հիմնական սպառնալիքներն որսագողությունն ու կենսաբնույթների ոչնչացումն են։ Գորշ արջերը կարող են վնաս հասցնել պտղատու այգիներին և փեթակներին։