Հայկական իժ
Հայկական իժն ունի հաստ մարմին և հարթ գլուխ։ Արուները կարող են հասնել 99 սմ երկարության, իսկ էգերը՝ 79 սմ։ Նրա գույնը տատանվում է մուգ մոխրագույնից մինչև բուրավետ, իսկ մեջքի երկայնքով անցնում են դեղնավուն-նարնջագույն կամ կարմիր-մոխրագույն բծեր։ Գլխի հետևում կան երկու մուգ խալեր, իսկ որովայնը մոխրագույն է՝ սև բծերով։ Հայկական իժը բնակվում է հարավային Հայաստանում, Նահիջևանում, հյուսիսարևելյան Թուրքիայում և հյուսիսարևմտյան Իրանում։ Այն նախընտրում է ժայռոտ կենսավայրեր, հիմնականում լեռնատափաստանային և կիսաչորային անտառներում, 1000-ից 2700 մ բարձրության վրա, հիմնականում 1300-1800 մ բարձրության սահմաններում։ Այս օձերն ակտիվ են ապրիլից մինչև հոկտեմբեր, առավելագույն ակտիվությունը նկատվում է ամառային ամիսների առավոտյան և երեկոյան ժամերին։ Զուգավորման շրջանը սկսվում է մայիսի կեսերից և շարունակվում մինչև հունիսի վերջ, իսկ հղիությունը տևում է 140-160 օր։ Հայկական իժը ձվակենդանածին է, և ծնվում է 2-14 ձագ՝ ամռան վերջում։ Այս տեսակի թվաքանակը նվազում է մարդու գործունեության պատճառով, ինչպիսիք են հողագործությունը և լեռնային լանջերի կառուցապատումը։ Հայկական իժը պաշտպանված է Խոսրովի արգելոցում և գրանցված է Հայաստանի Կարմիր գրքում և Միջազգային բնության պահպանության միությունում։